Ai calculat vreodată cât câștigi pe oră?

Dacă nu ai făcut asta, ar trebui să te apuci de treabă! Nu contează că ești angajat, antreprenor sau ai o profesie liberală, trebuie să știi prețul muncii tale. Să zicem că ajungi la un rezultat de 200 lei/oră net. Din acest punct lucrurile devin mai clare, poți să te gandești cum să crești această sumă. Doar că, trebuie să investeți în tine, educație, imagine sau ce mai ai nevoie să livrezi mai mult sau mai bun. Până aici toate bune, doar că tu ca persoană nu întinerești, ba din contră, capacitățile și concentrarea scad. Cam asta înseamnă să muncești pentru bani!

Care este secretul să nu mai muncești pentru bani? Păi e simplu, pune banii să muncească pentru tine!

Cum? E la fel de simplu, nu mai cheltui pe lucruri inutile sau pentru validare socială și INVESTEȘTE!

Cu cât investești mai mult, cu atât devii mai bogat! Iar de la an la an, dobânzile sau profiturile din investiții îți permit să investești tot mai mult.

În momentul în care tu muncești pentru 200 de lei pe oră și o investiție îți mai aduce încă 200 lei pe oră, lucrurile arată mai bine, nu?

Toată problema pleacă de la cheltuieli! Poți produce 1 milion de euro pe lună, dacă ai cheltuieli de 995.000 euro, nu te ajută cu nimic. 

Exercițiul Nr 4 - Kill Bills

În săptămâna care urmează identificăm cheltuielile inutile, cum ar fi cheltuielile pe care le facem să impresionăm persoane care nu contează. Iar pe lânga astea, sunt convins  că mai găsiți voi câteva.

Iar ca să rămânem pe subiect, hai să spun părerea mea la intrebările de săptămâna trecută.

1. De ce nu e bine să combinăm sentimentele cu banii? Chiar am văzut la știri acum puțină vreme o femeie arestată pentru că prostea bărbați din alte tări, să îi trimită sume mari de bani, sub diverse pretexte. Cred că e destul de explicită știrea. Biologic sentimentele se află în altă secțiune a creierului, alta decât cea care se ocupă cu rațiunea. Dacă unui om îi este frică să zboare, o reducere la biletul de avion îl lasă rece. La fel e și cu oamenii care vor să epateze, să fie apreciați pentru ceea ce au, este un sentiment educat intr-un fel sau altul, trufia. Niciodată nu combinăm dragostea, frica, trufia cu matematica!
2.Ce se întâmplă cu regulile, atunci când intervin sentimentele?  Ce ziceam mai sus se aplică și aici. Regulile și sentimentele sunt procesate de două părti diferite ale creierului. Sentimentele de subconștient, iar sistemul limbic nu le dă acces la neocortex (partea conștientă cu care procesăm). Tocmai de aceea este greu să îți exprimi sentimentele, pentru că nu le poți exprima. 

Sigur ați fost în situația: 

Tu- "Te iubesc!"

X - "Cât de mult?"

Tu - !?!?!?!?!          un metru?

Ce se întâmpla cu regulile de circulație când apare starea de nervozitate în trafic? În unele cazuri trec pe locul al doilea, în timp ce încercăm să înlăturăm cauza. Nu interesează pe nimeni că un X s-a certat cu nevasta toată noaptea și a plecat nervos și băut cu mașina. La fel cum nimeni nu întârzie o licitație, indiferent de scuză. Nu luăm decizii cu implicații financiare, sub influența sentimentelor!

3. Care este punctul comun, între cei care riscă totul și cei care nu riscă nimic? Cei care nu riscă niciodată nimic o fac din frică. Fie frica de a nu pierde bani, frica de a nu se face de râs sau frica de eșec. Inclusiv să ieși din zona de confort, reprezintă un risc de eșec. Acesta este și unul din marile motive pentru care oamenii nu investesc, de frică. E mai sigur să ai la poartă o mașină de 20.000 de euro, decât să investești acei bani într-un Start-Up. 

Cei care riscă tot, o fac din lipsa de frică, dar completat cu o doză de ego și optimism nefondat. Acele persoane rar calculează ceva, reusesc uneori, dar totul se destramă repede, pentru că vor risca din nou totul, în scurt timp.


Ne vedem sau ne citim săptămâna viitoare! 

And remember! Kill Bills!