Tot ceea ce facem în viața de zi cu zi, reprezintă un proces! Este evident că un proces merge mai bine, dacă are mai puține obstacole. De la îmbrăcat, condus, comunicare, până la munca efectivă sau administrarea unei afaceri. Totul se bazează pe procese, mai mult sau mai puțin complexe. Să luăm drept exemplu, drumul de acasă până la birou. Componentele procesului sunt variate, de la vreme, starea tehnică a mașinii (sau programul mijloacelor de transport) până la componenta umană, cu care interacționăm. Ai avut o dimineață grea, cu trafic, fără loc de parcare la grădiniță. Când ajungi la birou, portarul, care este nou acolo, te ține la bariera de la parcare de zece minute, în timp ce blochezi traficul. Bănuiești că îți pierde vremea aiurea și te pune într-o situație stânjenitoare din neglijență. După ce îți deschide bariera și ajungi în dreptul lui, ce faci? Nu citi mai departe! Gândește-te la ce ai face! Ce îi spui?
...
Portarul era în spate, schimba siguranța. Picase curentul și oricum nu avea cum să deschidă bariera. Schimbul lui de dimineață nu a venit, are deja 15 ore de când lucrează. Seara, înainte de muncă, s-a certat cu soția pe probleme financiare și au rămas certați. A fost furtună pe tura de noapte și s-au declanșat alarmele încontinuu.
Știu…
Acum ceva vreme, poate i-aș fi zis câteva de “dulce”. Dar mi-am dat seama că e greșit. În primul rând că, orice replică acidă la adresa lui, îi va provoca agresivitate față de persoana ta. Probabil îți va pune și ștampila cu “nesimțit arogant”. Pentru el, evident, problemele lui sunt mai importante decât ale tale. O discuție pe tema asta nu își are rostul din cauza împrejurărilor. A doua întâlnire îi va provoca omului reacția “vine nesimțitul arogant”. Se poate chiar, să stai de atunci înainte la barieră mult mai mult decât ți-ai dorit.
Subestimată de cele mai multe ori, datoria morală face parte din instinctele automate. Dacă îi arăți unui om bunătate atunci când poți să îl agresezi, ai toate șansele să nu stai la barieră 10 minute pe zi. Cred că un zâmbet sincer, nimic mai mult, îi va face omului ziua mai bună. Dar și vocea lui interioară îi va spune că tu "ești acel om, care i-a zâmbit, atunci când putea să-l înjure”. Un singur gest sincer de bunătate către acel om, îți poate deschide bariera oricând. Acum, extrapolează la tot ce se întamplă în jurul tău. Gândește-te că, din 10 oameni cu care interacționezi des, 5 îți sunt “datori moral” pentru că ești bun cu ei. Crezi că te vorbesc de rău, sau te apără? Crezi că te ajută, sau nu? Dar dacă ar fi 10 din 10 persoane așa, ar merge procesele uzuale mai bine? Ar funcționa afacerea mai bine? Dacă angajații ar fi ascultați, consultați și chiar ajutați la nevoie?

Cu cât există în jurul tău mai mulți oameni care te îndrăgesc pentru ceea ce oferi, cu atât lucrurile devin mai simple. În orice luptă e mai bine să ai aliați decât dușmani! Tot ce trebuie să faci, este să atragi lângă tine majoritatea. Să ții lângă tine oamenii, pe care în mod normal îi ignori sau îi îndepărtezi. Poți da șansa oamenilor să devină "colaboratori" în implementarea obiectivelor tale personale, printr-un simplu zâmbet. Mai ales atunci când se așteaptă să primească altceva.

Să fii bun nu este gratis! Dar nici nu costă la fel de mult ca răutatea.


*Acesta este un pasaj din cartea "Start-Up Yourself!", lansarea va avea loc în luna aprilie 2020

Abonează-te pentru mai multe detalii!


Cosmin Mirișan